top of page

Malocclusion

Malocclusion (bettfel) är ett mycket bred spektrum av förändringar i tändernas passform samt lokalisation.

Hos hundar och katter är bettfel vanligtvis genetiskt. Det står alltså redan vid födseln fast att djuret kommer ha felaktig bett på en eller flera tänder.

Kaniner och gnagare kan också har medfödd malocclusion. Det är dock vanligare att det uppstår senare i livet hos dessa djurslag, oftast som följd av en skada eller infektion.

Betydelse

Malocclusion kan vara till exempel underbett eller överbett. Ibland står tänderna lutat in till munnen eller ut mot kinden; det finns även att en tand pekar framåt eller bakåt i munnen. Hos trubbnosiga raser är det mycket vanlig att en del eller alla kindtänder i överkäken står i 90 graders vinkel jämfört med den normala utriktningen, eftersom de inte har tillräkligt med plats; de står dessutom för trånga. Detta kallas för "crowding".

Lindriga fall av bettfel har oftast ingen betydelse för djuret. Det kan räcker med noggrann tandhygien hos hund eller katt, om tanden bedöms vara särskilt utsatt för parodontit.

I många fall uppstår dock problem på grund av felställningen. Parodontit och sår i gommen, tandköttet, kinden eller tongan är smärtsamma problem som måste behandlas och/eller förebyggas.

Hos kanin och gnagare växer tänderna hela livet. Bettfel hos dessa djur leder alltid till allvarliga problem med att äta och måste åtgärdas så snart som möjligt. Det förekommer att frantänderna hos kaniner till exempel växer i båg och in i ögat, näsan eller annanstans i skallen.

data_0_edited_edited.jpg

Röntgenbild av en kanins skalle med malocclusion av framtänderna. Eftersom framtänderna inte bita på varandra längre fortsätter de växa förbi varandra.

Symptom

Det är oftast synlig för djurägaren själv att tänderna inte står som de ska. Eftersom vissa djur inte tillåter att man kollar munnen noggrann så förekommer det dock också att bettfel upptäcks först när djuret är in för en tandrengöring, eller blir sövt för en annan åtgärd.

Har djuret redan fått ett sår eller parodontit så kan hen ha svårt att äta, gå ner i vikt, ha återkommande blödningar och utökat tandsten eller lukta illa från munnen.

Avbryten 108 med markering_edited_edited

Frakturerad kindtand hos en hund (röd pil). Kronan har brutits av på ett sätt som typiskt ses när hundar tuggar på ben. Bakterier har hunnit åka upp i pulpan och orsakat en rotspetsabscess (blå pil).

Behandling och förebyggande åtgärder

Det är vanligt att tänder med bettfel som orsakar problem måste dras. Hos kanin och gnagare räker det i vissa lindriga fall med tandslippning. Hos hund och katt finns det i vissa fall möjlighet till en tandställning, som en specialist kan göra åt djuret.

Hundar och katter med vanlig längt på nosen har betydligt mindre risk att ha malocclusion, så att man kan försöka förebygga vid köpet. Det är vanligt att valpar besiktas innan de permanenta tänderna har kommit fram, så att en besiktning utan anmärkning inte är en garanti att djuret inte kommer ha bettfel som vuxen.

Hos kanin och gnagare är det viktigt att ge lämplig foder för djurslaget samt minska risken för abscesser och frakturer (se info på respektive sida). Vetenskapen forskar just nu kring längden av kaninskalle och risk för tandproblem, men det är mycket möjligt att även kortnosiga kaniner har större risk för bettfel.

data_0_edited_edited.jpg

Röntgenbild av en kanins skalle med malocclusion. Eftersom framtänderna inte biter på varandra längre fortsätter de växa förbi varandra.

bottom of page