top of page

Tandfrakturer

Tandfrakturer hos hund uppstår vanligtvis till följd av utfodring av råa eller hårda tuggben. Våra hundar har oftast mycket tid på sig och tuggar då långa stunder på ben, något deras vilda släkt aldrig kommer göra – de vill bara äta köttet. Tänderna är alltså egentligen inte utformade för detta och de kan brytas av under belastningen.

Hos katt uppstår tandfrakturer oftast pga olyckor eller tandresorption.

Kaniner och gnagare kan bryta av tänder när de tuggar på sin bur i frustration, eller när tänderna blir "kapade" med t.ex. en klotång, vilket idag anses som en olämplig behandling.

Betydelse

Fraktureras tandens krona eller roten så ligger oftast nerven blottad Om så är fallet, kommer djuret ha smärtor och därefter uppstår en infektion, eftersom bakterier gillar att åka ner i tandens nerv. Till slut får roten en abscess (se avsnitt ”rotspetsabscess”).

Fraktur.png

Röntgenbild av en hund med 2 avbrutna framtänder i underkäken (pilarna). Tandköttet har växt över och döljer de kvarvarande rötterna.

Symptom

Djuret kan undvika att tugga med tanden, kan ibland skrika till vid matintag, eller som i de flesta fall så finns det inga uppenbara symptom. Fraktureras en hörntand i överkäken så kan det leda till en s.k. fistel, en gång till näshålan i skallen, och djuret kan få ensidigt näsflöde eller näsblödning.

Avbryten 108 med markering_edited_edited

Frakturerad kindtand hos en hund (röd pil). Kronan har brutits av på ett sätt som typiskt ses när hundar tuggar på ben. Bakterier har hunnit åka upp i pulpan och orsakat en rotspetsabscess (blå pil).

Behandling och förebyggande åtgärder

Den lämpliga behandlingen är oftast extraktion, vid färska frakturer är rotfyllning ibland möjligt. Har bara den ytligaste delen av tandens krona fått en liten fraktur kan tanden klara sig, fördelaktig är om man då applicerar en så kallat ''dental sealant''.

Vill man förebygga tandfrakturer så ska man inte ge äkta ben till hundar (tuggben tillverkade för hundar av t.ex. nöthud går bra). Katter som hålls inomhus har betydligt mindre risk att råka ut för en avbruten tand. Kaniner och gnagare behöver få tillräcklig motion, lek och interaktion för att slippa bli frustrerade (och därav börja tugga på t.ex burens galler/väggar).

FORL typ 3 med pil_edited.jpg

Röntgen av en katt med en frakturerad kindtand (röd pil). Tanden är angripen av FORL typ 3 (se avsnitt "tandresorption"), och har brutits i två delar som följd av upplösning. Tillståndet är mycket smärtsamt för djuret.

bottom of page