top of page
oLRGsxOy.jpeg

Hur bedömer jag vart mitt djur får etisk och bra tandvård?

Det är en djungel med tandbehandlingar till djur.

Det kan vara väldigt svårt för en djurägare att veta hur kostnaderna för tandbehandlingar uppstår – och varför det oftast inte lönar sig att välja det billigaste valet just för tandundersökningar, tandstensborttagning och eventuella tandingrepp.
När man bokar en tid för sitt djur för en tandundersökning – om det nu är röntgen, rengöring eller operation – så rekommenderar vi att välja ett ställe där följande lista stämmer. Listan kan du använda som mall om du önskar, och fråga din vårdgivare om de kan erbjuda allt som krävs. Självklart kan du som är kund hos oss alltid fråga oss mer om detta också!


1.    En erfaren tandveterinär är på plats och kan utföra extraktion av vilken tand som helst vid behov. Ibland upptäcks ett mycket smärtsamt problem under undersökningen. Djuret ska i bästa fall inte behöva åka hem och vänta på en operationstid. Hos oss är en veterinär med tandvana på plats när era djur är på tandavdelningen. Vår komplikationsförekomst på avdelningen – till exempel stygnlossning – är mycket låg, med mindre än 1%, vilket är tack vare vår långa erfarenhet.
2.    Djuret sövs med gasnarkos. Vid rengöring och borttagning av tänderna uppstår otaliga små vattendroppar i sprayform – som bär med sig alla munbakterier. Det är icke acceptabelt i dagsläget att djuret sövs utan gasnarkos för vare sig tandstensborttagning eller tandextraktion med borr, eftersom risken att bakterierna och vätska andas in är stor. Detta kan leda till livsfarlig aspirationspneumoni, men med modern anestesi minskar risken till minimal!
3.    Det används tandröntgen. Utan röntgen kan upp till 75% av sjukdomar missas i en mun, och det går inte att utföra extraktioner på ett tryggt sätt om röntgen saknas. Till exempel en rotfraktur, rotresorption och rotspetsabscess kan inte diagnosticeras utan röntgen. Att söva ett djur för att ta bort tandsten men utan att röntga är ingen tillräcklig undersökning och i många fall behöver djuret senare sövas på nytt hos en tandveterinär – det är billigare och bättre för djuret att göra detta direkt. Oftast är det inte ens dyrare jämfört med vårdgivare som inte röntgar, eller bara röntgar de tänder de tycker ser sjuka ut.
4.    Lokalanestesi (nervblockad) används för alla extraktioner. Detta är en mycket viktig del av etisk tandvård och gör att patienten vaknar smärtfritt. Det finns inga sprutor, tabletter eller flytande smärtlindring som kan ersätta lokalanestesi.
5.    En erfaren narkossköterska är på plats. Våra husdjur måste sövas för att kunna utföra tandvård. Ska tänderna rengöras eller en borr användas, så krävs att djuret får en tub i luftstrupen för att undvika lunginflammation (pneumoni) på grund av inandade bakterier. Det är vanligt att tandpatienter är äldre och har andra sjukdomar som behöver tas hänsyn till. Vi har två mycket erfarna narkossköterskor som tar hand om ditt djur när hen sövs.
6.   Det finns modern utrustning. Tandoperationer hos djur kräver speciella operationsverktyg och bland annat en borr som drivs via fotpedal.


Ett till tips för att minska kostnaderna är att från början välja en klinik där eventuella extraktioner kan utföras direkt efter röntgenundersökningen. Detta förhindrar att djuret behöver sövas om en gång till, vilket är mer skonsamt och kostar mindre. Hos oss strävar vi alltid efter att kunna utföra hela åtgärden direkt, och vi lyckas med detta hos över 90% av patienterna. Om vi anser att åtgärden är för stor för att utföras på ett tryggt sätt under en och samma sövning, så meddelar vi detta.

Njurundas Veterinärklinik strävar att följa World Small Animal Veterinary Association (WSAVA)'s Global Dental Guidelines. Du kan läsa dessa riktlinjer på engelska på WSAVAs webbplats.
 

bottom of page